Inställt: Minnet av stadens liv

Bildmontage av en bok med handskrivna sidor och två gamla illustrationer: en man står vid en stor vågskål och en kvinna  hugger ett barn i bröstet med en kniv.
Anteckningarna i Stockholms tänkeböcker ger oss en inblick i stadens liv.
Öppettid
Söndag 4 februari

14.00–15.30

Guide: Marit Holgersson, antikvarie

Pris
100 kronor

Köp biljett

Plats
Gamla stan

Samlingsplats står på biljetten

Programmet är tyvärr inställt. Men vandringen går vid fler tillfällen!

Stockholms stads tänkeböcker består av protokoll och minnesanteckningar från rådhusrätten. De innehåller en brokig samling mål och genom dem får vi grepp om de som bott i Stockholm långt före oss. De tidigast bevarade tänkeböckerna är från år 1474, men hur tidigt de började föras är okänt.

Här finns bouppdelningar, husköp, kungligheters dop, brobyggen, boskapshantering, redogörelser för äktenskapliga tvister och mycket mer. Namn och yrke, ibland även bostadsadress, ger konturer på skuggfigurerna ur historien. 

Genom tänkeböckerna får vi kännedom om varifrån invånarna kom, vad de arbetade med och vilka hantverk som utövades. Vi får en inblick i vilka problem stadsborna tampades med, vad som hände om man bröt mot lagen och till exempel vilka regler det fanns för sophantering i staden.

Ur protokollen får vi veta vilka ägodelar folk hade, vad saker var värda och vilka varor som kom med skeppen till staden. Vi kommer ibland människorna nära, som hur man gjorde när ens gamla mamma blev sjuk och ingen kunde ta hand om henne.

Vandringar vintern/våren 2018

Söndag 4 februari 14.00–15.30 – inställt
Söndag 4 mars 14.00–15.30
Söndag 1 april 14.00–15.30
Söndag 6 maj 14.00–15.30

Tillgänglighet

Vandringen är inte tillgänglig för personer med barnvagn eller rullstol.