Utsåld: Julvisning av Vindragarlagets skrålokal

Gruppbild av män i en gränd iklädda läderförkläden och kepsar.
Vindragarlaget "Gubbarna" år 1905, med förmannen Klas Henning Westerberg längst till höger. De blev det sista arbetslaget och upplöstes 1930.
Öppettid
Tisdag 12 december

18.00–19.00

Pris
100 kronor

Max 9 platser
Köp biljett

Plats
Gamla stan

Samlingsplats står på biljetten

Denna visning är utsåld, men går även tisdag 19 december.

Kom och hör om ett arbetslag och deras långa historia.

Från medeltiden och fram till 1930-talet förekom det vindragare i Stockholm. Deras arbete utmärktes av yrkesheder, traditioner och tunga lyft. De transporterade vinfat från skeppen i hamnen till de vinkällare i staden som hade rättighet att lagra och sälja vin.

Kom och hör om hur sjutton män arbetade från 07.00 till 21.00 och hur yrkeskårens villkor förändrades över tid. Hur såg dagarna ut? Vem bestämde? Vad fanns i lunchlådan? Se instrument som använts till vintappning och provsmakning. Och hör om kvinnornas roll.

Vi inleder med en kort vandring i Gamla stan. Därefter ges en exklusiv visning av härbärget. Medan vi dricker lite glögg tillsammans får du höra om hur arbetsförhållandena såg ut vid jultid. Och hur smakade glöggen förr?

I huset på Stora Hoparegränd hade vindragarna sin skrålokal åren 1818–1930. Det är landets enda skrålokal som bevarats oförändrat på ursprunglig plats. Huset är troligen byggt i slutet av 1500-talet och är sedan år 1992 statligt byggnadsminne.

Julvisningar december 2017

tisdag 5 december 18.00–19.00
tisdag 12 december 18.00–19.00
tisdag 19 december 18.00–19.00

Tillgänglighet

Tillgänglighet saknas för barnvagnar och rullstolar på grund av smala, branta trappor.