Extrainsatt: Sergels torg 50 år

Sergels torg sett från Drottninggatan och det nyöppnade Kulturhuset. Foto: Lennart af Petersens, 2 juli 1974.
Öppettid
Onsdag 15 november

35 platser, inga reservationer eller förbokningar

Stockholmsrummet

Kulturhuset Stadsteatern, våning Plattan

Hör om torgets historia och träffa mannen som skapade det ikoniska plattanmönstret.

Sedan 1967 har Sergels torg varit Stockholms naturliga centrumpunkt och en av huvudstadens absolut mest kända platser. I år firar torget 50 år som nav för trafik och som självklar samlingsplats för demonstrationer, kulturevenemang och minnesstunder. Modernistisk pärla, problemområde, utskälld och älskad – oavsett vad man tycker har Plattan väckt stockholmarnas känslor genom åren och fortsätter att beröra och engagera.

Under kvällens föreläsning för du höra om kronan på verket i efterkrigstidens stora omdaning av Stockholms city. Lär känna platsens historia, varför den ser ut som den gör och vad man kan utläsa om tidens politiska strävanden och radikala idéer om stadsplanering och arkitektur.

Föreläsningen hålls av Sebastian Ulvsgärd, bebyggelseantikvarie på Stadsmuseet, och arkitekt Jörgen Kjaergaard, involverad i den ursprungliga utformningen av Sergels torg och upphovsman till det ikoniska triangelmönstret.