Utsålt: Guldkorn ur Fogelströms samling

Fogelström i mörk kostym i ett inrett rum på en vindsvåning med bokhylla och skrivbord.
Författaren i sitt arbetsrum. Foto: Jerry Lantz, 1968.
Öppettid
Torsdag 14 september

100 kronor

Köp biljett

Magasin 5

Palermogatan 23

Programmet är utsålt.

Se och hör om historiska fakta, texter, kartor, foton och berättelser som Per Anders Fogelström använde i sitt skrivande.

Fogelström egna böcker, fotografier, bilder, kartor, pressklipp och kartotek finns sedan 1999 i Stadsmuseets samlingar.

Tre föreläsare berättar och visar delar av samlingen utifrån sitt yrke: Sören Lindström, bibliotekarie; Petra Nygård, arkivarie; Mariann Odelhall, antikvarie

”Det var i början av 1945 som mitt intresse för nuets bakgrund blev så stort att jag började samla fakta om min omgivning, Stockholmiana. Till att börja med i blygsam omfattning, helt för eget bruk, som en hobby, utan någon tanke på att utnyttja materialet i skrivandet. Länge ville jag fortfarande endast berätta om nuet. Allt annat skulle ha varit ett svek. Men medan åren gick hände något märkligt. De gamla skrifterna, klippen och bilderna började prassla och dofta. De levde – och berättade en historia som kändes viktig och var ganska okänd.”

Från kapitlet ”Författaren själv” av Fogelström, ur boken ”Röster om Per Anders Fogelström”

Det går bra att komma fram med rullstol eller barnvagn, personal tar emot utanför Palermogatan 23.

Fogelströmåret 2017

Per Anders Fogelström skulle ha fyllt 100 år i år. Hans författarskap och boken ”Mina drömmars stad” känner många till men han arbetade också aktivt mot rasism, var engagerad i fredsrörelsen och värnade om ungdomar. Hans gärningar uppmärksammas på olika sätt i Stockholm under 2017. fogelström2017.se

Välj och vraka bland hundratals program i sommar!