c/o Medeltidsmuseet, föreläsning: Brunkebergstorg – torget som försvann

Människor flanerar på ett torg omgivet av ståtliga hus, närmast med baldakiner ut mot trottoaren.
Öppettid
Onsdag 13 september

18.00–19.30

Pris
80 kronor

Köp biljett

Plats
Medeltidsmuseet

Norrbro, Strömparterren

Hör om torgets historia, från slaget vid Brunkeberg 1471 fram till framdragningen av Klaratunneln 1969 då torgets alla byggnader revs.

Stella Fare, arkivarie och före detta stockholmspolitiker, har under våren lett stadsvandringar om Brunkebergstorgs historia. Nu följer hon upp med en föreläsning baserad på sin bok om Brunkebergstorg, och visar över hundra bilder, många av dem tidigare okända eller opublicerade.

Du får höra om hur en stadskultur som formats under många sekler försvann när grävskoporna drog fram, om värderingar som styr byggande och rivningar idag och vad vi kan lära av rivningsraseriets mekanismer. Stella Fare utlovar betraktelser som inte är neutrala, men heller inte partipolitiska.

Under 1800-talet utvecklades Brunkebergs torg till en stockholmsk variant av trendiga Montparnasse i Paris. In flyttade dåtidens kulturella och politiska elit. I mitten stod den pampiga Stortorgspumpen, en mötesplats långt före Svampen på Stureplan. Vi får möta bland andra Cajsa Warg, Lars Johan Hierta och L. M. Ericsson och lära känna den miljö som formade dem och deras samtid.

Tillgänglighet

Lokalen är utrustad med hörslinga.

I samarbete med Samfundet S:t Erik

Välj och vraka bland hundratals program i sommar!