Sandsborgskyrkogården

Sandsborgskapellets västra gavel och huvudentré. Foto Mattias Ek.
Öppettid
Söndag 21 maj

100 kronor

Köp biljett

Gamla Enskede

Samlingsplats står på biljetten

Lär känna den lummiga kyrkogården i Gamla Enskede och besök kapellet som vanligtvis är stängt för besökare.

Sandsborgskyrkogården ligger precis norr om Skogskyrkogården. Den äldsta delen invigdes i maj 1895 och formades enligt tidens romantiska parkarkitektur. Samma år stod även Sandsborgskapellet klart, ritat av arkitekten Valfrid Karlson i en utpräglat nygotisk arkitektur.

Under tidigt 1900-tal utvidgades kyrkogården till dagens sträckning. På 1930-talet försågs kapellet med Sveriges då modernaste krematorium, och som idag är i det närmaste oförändrat. Idag används både kyrkogården och kapellet i ganska liten utsträckning men berättar en spännande historia om kyrkogårdskullor, fattiggravar och eldbegängelsens framväxt.

Under 2016 inventerades Sandsborgskyrkogården av Stadsmuseets byggnads- och trädgårdsantikvarie Daniel Hofling och fotografen Mattias Ek. Arbetet resulterade i en vård- och underhållsplan som ska användas i den framtida förvaltningen. Tanken är att planen ska vara en kunskapsbas för kommande planering, underhåll, ändringar och utveckling.

Daniel Hofling och Mattias Ek börjar med en kortare presentation i kapellet och du får därefter följa med på en vandring runt kyrkogården.

Läs och hämta hela rapporten i Digitala Stadsmuseet

Sträcka

Cirka 2 kilometer

Vandringar vår/sommar 2017

Söndag 21 maj 12.00–13.30
Söndag 10 september 12.00–13.30

Vandringen är tillgänglig för personer med rullstol eller barnvagn, förutom att handikapptoalett saknas (vanliga toaletter finns).

I samarbete med kyrkogårdsförvaltningen