Inställt: 1800-talets Södermalm

Gatuvy med hästar och vagnar och en kvinna med stor, prydd hatt.
Hornsgatan västerut från Ringvägen. Foto: Kasper Salin, årtal 1901–1908.
Öppettid
Söndag 19 feb 13.00–14.30
100 kronor

Köp biljett till kommande tillfälle

Södermalm

Samlingsplats står på biljetten

Programmet är tyvärr inställt. Nästa tillfälle för denna vandring är 4 maj.

Ta en tur bland hästdroskor, latrintömmare och uppfostringsanstalter genom en stadsdel i förvandling.

Vi letar efter spår som tar oss tillbaka till kåkar och gatupucklar från början av århundradet och stora hus och nedsprängda gator från det sista decenniet.

Dunster från Fatburssjön meddelar oss att den blivit ett hälsovådligt sumphål. Runtomkring ser vi arbeten med vattenledningar, så småningom avlopp, senare gas och till sist el som dras fram.

Vi följer byggen av hissar, hör spårvagnars gnissel och oroar oss för kolera. Vi lär känna södermalmsbor, som Josabeth Sjöberg, och hör hur de har det i denna ganska torftiga miljö. Vad kan de tänka om framtiden här på Södermalm, tro?

Guide: Hans Öjmyr, utställningschef på Stadsmuseet

Vandringar i vår

Inställt: Söndag 19 februari 13.00–14.30
Torsdag 4 maj 18.00–19.30

Sträcka

Cirka 1,5 kilometer

Det går bra att ta sig fram med rullstol och barnvagn.

Ett gammalt fotografi med snöig brygga och segelfartyg. Text: Vintra med Stadsmuseet.